Behandeling

Fysiotherapie bij musici

Klachten en blessures bij musici zijn veelvoorkomend. Dit heeft te maken met de houding waarin een instrument bespeeld dient te worden, met de zeer hoge en verfijnde vaardigheid die gevraagd wordt om het instrument te kunnen bespelen en met de vele uren op hoog niveau studeren per dag. Door het vele studeren, door het hebben van meerdere banen en door optredens is er een doorgaans een druk en onregelmatig bestaan. Musici bedrijven dagelijks topsport, voor het klinkende resultaat ligt de lat heel hoog.

De meest voorkomende klachten zijn nek- en schouderklachten en handklachten. Bij onderzoek en behandeling van musici wordt gekeken naar de houding, naar het bespelen van het instrument en wordt een bewegingsonderzoek gedaan. Ook wordt het ademen tijdens musiceren geobserveerd.

Bij de behandeling worden eventuele bewegingsbeperkingen gemobiliseerd, en wordt gezocht naar een optimale houding en naar comfortabel musiceren. Mijn eigen ervaring met musiceren, piano - zang - cello - viool, is daarbij behulpzaam.